
Argo on ensimmäinen näkemäni Affleckin ohjaustyö, mutta tämän perusteella en vielä erityisemmin vakuuttunut herran kyvyistä kameran takana. Leffa nojaa pohjimmiltaan hyvin vahvasti perinteisiin keikkaelokuvien konventioihin maustaen kokonaisuuttaan ripauksella huumoria, mutta toisin kuin esimerkiksi lajityypin klassikon, Puhalluksen, kohdalla, lopputuloksesta muodostuu varsin mitäänsanomaton.
Kirjallisuuskriitikko Stanley Fish on osuvasti todennut Argon jakautuvan elokuvana kolmeen genrelleen tavanomaiseen osaan: suunnitelman esittämiseen vastentahtoisille ja mielikuvituksettomille esimiehille, sekalaisen hyödyttömän joukkion muuntautumiseen yhtenäiseksi ja koordinoiduksi ryhmäksi sekä varsinaisen tehtävän suorittamiseen. Tämän rakenteen seuraamisessa ei olisikaan itsessään mitään väärää, jos toteutukseen olisi vain eksynyt edes ripaus kekseliäisyyttä. Argo kuitenkin kahlaa kaavamaisuuksien läpi tarjoamatta niihin oikeastaan mitään omaa.

Pelastettavat diplomaatit jäävät puolestaan Affleckin hahmoakin ohuemmiksi ja persoonattomammiksi paperinukeiksi, sillä vain yhdelle heistä on kirjoitettu minkäänlaista kehityskaaren poikasta. Pakollinen joukon epäilevä Tuomas ei nimittäin luota päähenkilön suunnitelmaan tippaakaan, mutta suoriutuu lopulta osastaan etevimmin koko joukosta ja osoittaa, kuten arvata saattaa, kaiken päätteeksi suurinta kiitollisuutta pelastajaansa kohtaan.
Alkupuolellaan Argo kallistuu jopa komedian puolelle sen irvaillessa Hollywoodin elokuvatuotannolle. John Goodmanin ja Alan Arkinin hersyvästi esittämien studiopamppujen johdolla leffan kepeisiin osuuksiin onkin saatu viehätysvoimaa. Heidän avustuksellaan päähenkilön suunnitelma tuntuu tosin etenevän hieman turhan helposti. Uskomaton huijaus menettää näet kummasti uskomattomuuttaan, kun vastoinkäymiset sen valmistelussa selvitetään parilla nasevalla kommentilla.

Kovimman pettymyksen Argossa tuottaa kuitenkin se, miten suoraan sanoen tylsästi itse keikan toteuttaminen esitetään. Jännitystä pyritään luomaan halvasti sillä, että kaikki hahmojen paon kannalta kriittiset asiat onnistuvat joka kerta aivan viime tingassa. Missään vaiheessa todellista huolta joukkion selviytymisestä ei kuitenkaan pääse syntymään, sillä kohtauksien etenemisen arvaa vaivatta, jos koskaan on edes sattunut vilkuilemaan amerikkalaisia trillereitä sohvanreunalta kanavasurffailun ohessa.
Tavat, joilla elokuva kehittelee läheltä piti -tilanteitaan, ovat kaiken lisäksi täysin keinotekoisia. Ensinnäkään varmistamattomien lentolippujen kanssa ei amerikkalaisille syntyisi mitään hätää, ellei päähenkilö vastuuttomasti ilmoittaisi pomolleen päätöksestään viedä suunnitelma läpi vain tuntien etukäteisvaroituksella ryypättyään sitä ennen koko yön toimettomana hotellihuoneessa. Toiseksi hahmojen yrittäessä todistaa identiteettiään lentokentällä soittamalla studiopäälliköille, jotka ovat sillä hetkellä vasta palaamassa takaisin toimistolleen, tuottajakaksikolla ei todellisuudessa pitäisi olla mitään syytä kiireseen, sillä heidän saamiensa tietojen mukaan koko operaatio oli peruutettu! Viimeisenä minun on myös vaikea uskoa, että edes 80-luvun Iranissa tietoa olisi jouduttu välittämään eri osiin lentokenttää jalkaisin pinkoen.

Ei Argo silti ole tyystin vailla kiinnostavia hetkiä. Filmin selkeästi vakuuttavimmaksi osioksi nousee sen tarinalle pohjustuksen antava suurlähetystön valtaus, jossa raivostuneiden väkimassojen hyökkäyksen keskelle joutuminen on kuvattu asiaankuuluvan ahdistavasti. Samanlainen painostava tunnelma on saatu vangittua myös basaarijaksossa, jossa paikalliset kauppiaat alkavat joukolla käyttäytyä uhkaavan aggressiivisesti vale-elokuvaryhmää kohtaan. Muutamissa kohtauksissa kulttuurin yhteentörmäys on lisäksi hienosti esillä, kuten Affleckin hahmon saapuessa Teheraniin ja havaitessa keskellä kaupunkia Kentucky Fried Chicken -ravintolan, jossa hunnutetut naiset istuvat aterioimassa.
Tästä huolimatta olisi toivonut elokuvalta hieman pintaa syväluotaavampaa näkemystä koko tapahtumakuviosta. Leffassa suurin osa iranilaisista esitetään esimerkiksi jenkkiverta himoitsevina pahiksina, ja vaikka tätä kuvaa hieman tasapainotetaankin kanadalaisperheen hyväntahtoisilla palvelijoilla, ei yhtäkään filmissä nähtävää paikallisväestön edustajaa voi kutsua todelliseksi hahmoksi. Alussa elokuva muistaa kyllä todeta, että selkkauksesta USA:n kuului paljon myös kiittäminen itseään, mutta siihenpä asioiden tarkempi analysointi sitten jää. Huomionarvoisena puolena leffa antaa lisäksi kuvan kuin koko huijaus olisi ollut lähestulkoon täysin CIA:n ansiota, vaikka todellisuudessa operaatio oli pitkälti kanadalaisten aikaansaannosta.

Kommentit
Lähetä kommentti