
Ensimmäiset kahdeksan jaksoa Walking Deadin neljättä kautta kuluvat vielä hapuilevissa merkeissä, sillä tarinasta on keskeinen konflikti täysin kadoksissa. Ihmishenkiä vankilassa niittävä flunssapöpö ei tunnu nimittäin uhkana oikein miltään, sillä sen synnyttämä hätä jää välittymättä kotisohvalle asti. Koko juonikuvio vaikuttaakin vain AMC:n budjettisäästöratkaisulta, jolla saadaan kierrätettyä edullisesti edellisen kauden kuvauspaikkaa ja -lavasteita sekä pudotettua jälleen joukko turhia ekstroja pois palkkalistoilta. Merkittävistä hahmoista sitä paitsi ainoana tartunnan saa Glenn, joka on jo aikapäiviä sitten lakannut olemasta tippaakaan kiinnostava, jotta hänen kohtalostaan jaksaisi välittää.
Kerronnan paikoillaan junnausta ei helpota myöskään, että show'lle tavanomaiset pienet häiritsevät yksityiskohdat nostavat päätään. Se on vielä esimerkiksi ymmärrettävää, etteivät hahmot kuluta panoksiaan vankilan aitoja vasten kerääntyviin zombeihin, mutta kummallisen aneemisesti ja epäsäännöllisesti he kaikesta huolimatta viitsivät reagoida helposti torjuttavissa olevaan vaaraan. Sarjakuvasta on puolestaan jälleen napattu summittaisen oloisesti mukaan elementtejä, jotka eivät sovi muuhun kertomukseen: Tyreesen ihmeselviytyminen zombilauman keskeltä oli jo lähdemateriaalissa hölmö hetki, mutta sarjassa siltä puuttuu tyystin vähäinen kontekstikin, mikä saa koko kohtauksen tuntumaan täysin irralliselta ja päälleliimatulta.

Koska kolmannen kauden antikliimaksinen finaali ei tehnyt selvää jo aika päiviä sitten parasta ennen -päiväyksensä ohittaneesta Kuvernööri-pahiksesta, on sarjan luonnollisesti palattava viemään koko tarinankaari edes etäisesti tyydyttävään päätökseen. Silmälappua kantavan konnan pahaenteinen ilmaantuminen ruudulle ei siis herätäkään kummoisia hurraahuutoja. Tahaton koomisuus kulkee kaiken lisäksi edelleen hahmon kanssa käsi kädessä, ja esimerkiksi takauma, jossa mies polttaa Woodburyn maan tasalle patsastellessaan itse dramaattisesti tulimeren keskellä, lähentelee kohtauksena jo itseparodiaa.
Tässä valossa hämmentävää onkin, että kauden alkupään kiinnostavimmaksi esitykseksi kipuaa sen kuudes jakso, Live Bait, joka keskittyy kokonaan Kuvernööriin kertoen, mitä hän on puuhaillut sitten Welcome to the Tombsin käänteiden. 45 minuutin sisällä David Morriseyn näyttelemästä roistosta saadaan nimittäin muokattua miltei inhimillinen ja kiinnostava hahmo hänen näyttäytessään vaihteeksi jonain muuna kuin karikatyyrisena superpahiksena. Jakson loppupuolella alkaakin jo toivoa, että sarja löytäisi jonkin keinon, jolla tästä samaistuttavammasta Kuvernööristä voitaisiin tehdä vakituinen hahmo, mikä on sarjalta melkoinen saavutus.

Kuvernöörin ja hänen uuden seuraajajoukkonsa hyökkäys Rickin ryhmän hallussa pitämään vankilaan tuntuukin tässä vaiheessa enää vain innottomalta mutta välttämättömältä vanhan toistolta. Sentään uskaliaana vetona Hershel kokee yhteenoton seurauksena varsin tylyn ja kaunistelemattoman kohtalon. Rickin tyttären kuolemalla huijaaminen on sitä vastoin halpamainen shokeeraus, sillä sarja päättää jänistää käänteestä viime tingassa.
Itse taistelu on myös kohtauksena ohjattu laiskanlaisesti: jälleen osapuolet ampuvat huteja sarjatuliaseilla metrien päästä, eikä hyökkääjien puuhissa ole erityisesti järkeä heidän pamautellessaan tankilla Rickin porukan sijaan vankilan muureja. Ihmetellen voi lisäksi kysyä, mikseivät vangiksi jääneet Hershel ja Michonne yrittäneet taivutella Kuvernööriä luopumaan suunnitelmistaan kertomalla tälle suoraan, että vankilassa riehuu tappajavirus. Tärkeintä on kuitenkin se, että selkkauksen seurauksena Kuvernööri saadaan viimein hengiltä ja sarja jättää taakseen vankilan, joka tapahtumapaikkana ehti käydä jo kyllästyttävämmäksi kuin Hershelin farmi koskaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö jaksojen laatu jatkaisi edelleen heittelyään. Carliin, Michonneen ja Rickiin keskittyvä After ei esimerkiksi erityisemmin vakuuta, sillä Chandler Riggsin karisma Carlin roolissa ei riitä kannattelemaan suurinta osaa pojan kohtauksista, kun taas siedettävämmäksi hiljalleen muuttuneen Michonnen takaumat avaavat hänen taustojaan valitettavasti puolitoista kautta liian myöhässä. Sitä vastoin Claimed-episodi, jossa ryhmä taloksi asettautuvia muukalaisia yllättää pahaa aavistamattoman Rickin, nousee erääksi koko sarjan jännittävimmistä. Sitä seuraava Still antaa puolestaan miellyttävästi roolia aiemmin täydellisenä yhdentekevyytenä mukana palloilleelle Bethille kuten myös pahasti tarinan taustalle eksyneelle Darylille.
Koko kauden ristiriitaisimman jakson tittelin nappaa sen sijaan The Grove, joka pyörii Carolin, Tyreesen sekä vankilasta heidän mukaansa pelastautuneiden sisarusten, Lizzien ja Mikan, ympärillä. Episodin alkupuoli kangertelee, sillä lapsihahmot ovat vaivaannuttavan heikosti näyteltyjä, minkä lisäksi heille on kirjoitettu paljon todella kömpelöä dialogia. Varsinaisen pomminsa jakso kuitenkin pudottaa, kun Carol ja Tyreese saavat kauhukseen huomata henkisesti epävakaan Lizzien puukottaneen heidän poissaollessaan pikkusiskonsa kuoliaaksi.

Aikuisnäyttelijät, McBride ja Chad L. Coleman, tekevät silti kaikkensa pelastaakseen episodista sen, mitä pelastettavissa on, ja lähestulkoon onnistuvatkin siinä. Esimerkiksi Lizzien tyly ja kaikkien Hollywood-normien vastainen teloitus saa rankkana moraalisena päätöksenä painoarvoa McBriden erinomaisesta roolisuorituksesta. Jakson lopun keskustelu, jossa Carol tunnustaa Tyreeselle murhanneensa vankilassa tartunnan saaneita, on puolestaan vahva kandidaatti koko kauden huippukohdaksi.
Kauden jälkimmäinen puolisko kärsii yleisen epätasaisuuden ohella myös tympeistä zombikliseistä, jotka sarjan edetessä tuntuvat yltyvän aina vain typerimmiksi ja silmiinpistävämmiksi. Hahmojen päät näet kääntyvät ilmeisesti vain 45 astetta, eikä heidän kuulo- ja hajuaistinsakaan ole enää entisenlaisensa, sillä niin monta kertaa zombit pääsevät yllättämään heidät selän takaa heidän patsastellessaan aukealla keskellä kirkasta päivää. Rasittavaksi alkaa myös käydä se, miten tarinan kannalta oleelliset henkilöt pystyvät tuon tuostakin pärjäämään eläville kuolleille painimatsissa ilman edes kynsimisnaarmuja - siitäkin huolimatta, että raadoilla pitäisi nähdyn perusteella olla voimaa repiä ihmisen vatsa auki paljain käsin.

Tylsät ja epäkiinnostavat hahmot ovatkin alusta asti vaivanneet Walking Deadin televisiosarjaversiota. Neljännellä kaudella ongelmaa korostaa erityisesti se, että suurin osa lupaavimmista selviytyjistä on tässä vaiheessa tarinaa tapatettu. Lisäksi keskeisiltä henkilöistä puuttuvat tykkänään merkittävät sisäiset konfliktit, jotka aiemmin show'ssa on sentään Rickin kohdalla hallittu tyydyttävästi. Pienenä lohtuna silti Rickin kääntymys kauden lopussa takaisin pimeän puolelle on kehityskaarena kutkuttava ja heijastelee samaa teemaa, jota myös Kuvernöörin vaikeuksilla muuttua takaisin kunnon ihmiseksi käsiteltiin.
Walking Deadin neljännen kauden yhdeksi tärkeäksi kysymykseksi nousee, onko kaiken kärsimyksen keskellä enää mitään järkeä jatkaa. Sarjan ailahtelevuuden vuoksi tämä on tosin myös asia, jota katsoja joutuu ajoittain kysymään itseltään. Kahdella jälkimmäisellä kaudellaan show on nimittäin valunut jokseenkin vakavasti otettavasta draamasta yhä enemmän Lostin ja Homelandin kaltaisen aivottoman hömppäviihteen suuntaan. Neljäs kierros saattaa olla jopa heikoin kappale käveleviä kuolleita tähänastisista, minkä lisäksi siitä huokuu vahva välinäytöksen vaikutelma. Kaudet myös kaipaisivat ehdottomasti tiivistystä: napakka 10 jakson pituus Game of Thronesin tyyliin ehkäisisi tehokkaasti pahinta rönsyilyä ja paikoillaan polkemista.

Kommentit
Lähetä kommentti