
Veteen piirretty viiva alkaa pahaenteisellä otoksella alligaattorista, joka sukeltaa vaanimaan levän peittämän lammen pinnan alle. Tämän jälkeen kameran huomion vangitsee idyllinen ja seesteinen viidakko kaikessa koskemattomuudessaan. Heti ensiminuuteiltaan lähtien Malickin elokuva tekeekin selväksi pääteemansa: kaikesta kauneudestaan huolimatta luonnon keskellä uinuvat väkivalta ja kuolema.
Ihminen ei ole Veteen piirretyssä viivassa millään tapaa erillinen entiteetti luonnosta. Tyynenmeren paratiisisaarilla käytävä sota asettaakin elokuvan henkilöt kasvotusten niin sen valoisien kuin pimeiden puolien kanssa. Vaikka arkielämässämme kuolema ja tappaminen ovat meille etäisiä käsitteitä, sodan keskellä, kuin myös luonnossa, ne ovat jokapäiväisiä tapahtumia. Malickin filmissä sotilaat joutuvatkin konkreettisiin tekemisiin oman alkukantaisuutensa kanssa.

Koska Veteen piirretty viiva liittää luonnon ja sodan käsitteinä vahvasti toisiinsa, miljöökuvauksesta muodostuu kokonaisuuden kannalta tärkeä elementti. Tästä syystä leffan ratkaisu keskittyä tarinassaan pitkälti vain yhteen suureen taisteluun sopiikin mainiosti sen teemoihin. Guadalcanalin upeat ruohon peittämät vihreät kukkulat, jotka filmin aikana tulevat hyvin tutuiksi, luovatkin armottomien veristen taisteluiden kanssa säväyttävän vastakkainasettelun.
Veteen piirretyn viivan tarinankerrontaa leimaa myös varsinaisen päähenkilön puute. Tästä huolimatta leffa pitää sisällään useita kiehtovia hahmoja, jotka heikomassa sotafilmissä jäisivät pelkkien yksiulotteisten karikatyyrien asteelle. Muun muassa Sean Pennin näyttelemä ylikersantti Welsh antaakin ensiesiintymisellään kuvan itsestään ynseänä mulkvistina, mutta paljastuu elokuvan edetessä yllättävän empaattiseksi tapaukseksi alaisiaan kohtaan.

Veteen piirretyn viivan hahmojen suoltamat päänsisäiset monologit ovat takuulla suurin syypää, miksi elokuva tuntuu osalle katsojista luotaantyöntävältä. Runollista lähentelevät yksinpuhelut saattavatkin nurmiporien mielenliikkeinä vaikuttaa epäuskottavilta jorinoilta, joiden kautta Malick tuputtaa kömpelösti omia ajatuksiaan katsojalle. Toisaalta ratkaisua voi myös pitää pelkkänä tyylivalintana, joka pukee sotilaiden pohdinnat kaunisteltuun muotoon ja jonka tarkoituksena ei ole edes kuvastaa heidän mietteitään kirjaimellisesti. Kenties Malick pyrkiikin näin viemään pois huomion varsinaisesta tarinan tapahtumien tasosta ja korostamaan nimenomaan kuoleman keskellä kamppailevien ihmisten kokemuksia ja tuntemuksia.

Rakkaudesta primitiivisenä tunteena kehittyy kaiken kaikkiaan eräs elokuvan merkittävistä teemoista sodan ja luonnon rinnalle. Sen kaksijakoiseen, käsittämättömään luonteeseen pureudutaan erityisesti leffan loppupuolella. Filmin viimeisessä monologissa muun muassa pohditaan: "Pimeyttä valosta. Riitaa rakkaudesta. Ovatko ne yhden mielen tuotosta? Samojen kasvojen piirteitä?"
Veteen piirretyn viivan sykähdyttävää tunnelmaa tukee oivallisesti Hans Zimmerin soundtrack. Sen musiikki on tyyliltään myöhemmin muun muassa Inceptionissa ja 12 Years a Slavessa kierrätettyä, tuttua Zimmeriä - lukuun ottamatta melanesialaisen kuoron laulamia kappaleita, kuten lopputeksteissä kuultava, kylmiä väreitä nostattava God U Tekem Laef Blong Mi - mutta tästä huolimatta ne sopivat leffaan kuin napalmin haju aamunkoittoon.

Kokonaisuutena Veteen piirretty viiva kohoaa kuitenkin sotaelokuvien parhaimmistoon. Lajityypissään se seisoo täysin omalaatuisena, tunnelmallisena ja ajatuksia herättävänä teoksena, joka ei edes yritä vastata yleisönsä odotuksiin, minkä vuoksi sen mielipiteiden jakavuus on hyvin ymmärrettävää. Itse pidin sen sijaan sodan riepottelemien ja vastauksia etsiviä sotilaiden henkistä kamppailua kiehtovana. Helppoja vastauksia heidän kysymyksiinsä ei tarjota, eikä järjellisiä vastauksia kenties todellisuudessa edes ole. Ehkäpä elokuva tahtookin sanoa, että halu tappaa on vain yksi osa meidän luontoamme - ruma tosiasia elämän kauneuden keskellä siinä missä kuolema tai rakkauden ehtyminenkin.
Kommentit
Lähetä kommentti