
Matt Damonin itsensä näyttelemä filmin päähenkilö, Will Hunting, on sanalla sanoen nero. Ensimmäisenä leffa tuo ilmi hänen matemaattisen luonnonlahjakkuutensa, mutta herran lukuisat taidot eivät rajoitu vain kaavojen pyörittelyyn. Will on nimittäin yleistietämykseltään ja luonnontieteiden tuntemukseltaan da Vincin varjoonsa jättävä l'uomo universale sekä psykologiselta tarkkanäköisyydeltään Hannibal Lecterin tasoinen ajatustenlukija. Silti hänet esitellään tämän kaiken ohella myös karaistuneena, väkivaltaisan lapsuuden kovettamana katujen kasvattina. Jos elokuvalla olisikin aikaa, saisimme luultavasti tietää, että hän pystyy lisäksi liikuttamaan esineitä ajatuksen voimalla, ampumaan käsistään seittejä ja että hänen ainoa heikkoutensa on kryptoniitti.

Ylipäänsäkin Good Will Huntingin käsikirjoitusta vaivaa tarinan hahmojen ja heidän kanssakäymistensä kohdalla häiritsevä yliyrittäminen. Elokuvan alussa esimerkiksi Willistä ja hänen kaveriporukastaan, jota tähdittävät näyttelijärooleissa muun muassa Casey ja Ben Affleck, pyritään luomaan katu-uskottavaa väkinäisellä dialogilla, joka teeskentelee nokkelaa mutta viljelee todellisuudessa vain paljon fuck-sanaa. Baariin sijoittuva kohtaus, jossa Will hurmaa Minnie Driverin esittämän Skylar-tytön, äityy puolestaan täysin naurettavaksi. Päähenkilön ja nenäkkään Harvard-opiskelijan pätiessä toisilleen faktatietämyksellä kenen tahansa todellisen yliopisto-opiskelijan luulisi näet vain pyörittelevän silmiään, mutta leffan maailmassa mikään ei nähtävästi saa naisihmisiä yhtä tehokkaasti polvilleen kuin oman yleissivistyksensä äänekäs mainostaminen.

Yllätyksettömiä uria seuraavan tarinankerronnan suhteen Good Will Hunting muistuttaa pohjimmiltaan paljon Affleckin veljeksistä vanhemman ohjaamaa Argoa. Jokainen juonen käänne ja draamallinen avainhetki - Willin kykyjen paljastuminen ulkopuolisille, eripurainen ensikohtaaminen Robin Williamsin esittämän psykologin kanssa, miesten vähittäinen ystävystyminen, Willin rakastuminen Skylariin, heidän väliensä poikki meneminen, menneisyyden traumojen avautuminen, lopun paluu rakkaan luo - kuuluttaakin itsensä hyvissä ajoin etukäteen. En tosin tahdo liikaa moittia elokuvaa turvalliseen muottiin tukeutumisesta, sillä noin puolet kaavasta ryöstämällä voisi kokoon kasata vaikkapa yli kymmenen vuotta myöhemmin parhaan elokuvan Oscarin voittaneen Kuninkaan puheen. Ennalta arvattavuutensa vuoksi leffan venyttäminen yli kahden tunnin mittaan saa sen kuitenkin tuntumaan tarpeettoman pitkältä sisältöönsä nähden.

Taidokkaat näyttelijäsuoritukset tarjoavat kuitenkin masennuslääkeen Good Will Huntingin mitäänsanomattomuuteen. Williams esimerkiksi nostaa leffan tasoa joka kerta ruutuun ilmestyessään, kuten myös Stellan Skarsgård Williä ohjastavana kateellisena mutta silti hyvää tarkoittavana professorina. Casey Affleck on puolestaan pienessä sivuroolissaan tapansa mukaan loistava, ja mielenkiintoisesti valtaosa hänen vuorosanoistaan onkin improvisoitu. Erityismaininnan ansaitsee silti filmin suurin yllättäjä, Minnie Driver, jonka persoonallinen tulkinta Skylarin osassa tekee muuten tympeän klisestä rakkaussivujuonesta miltei siedettävän.

Perimmäisenä sanomanaan Good Will Hunting kehoittaa elämään ennakkoluulottomasti omaa elämää pelkäämättä sen tarjoamia mahdollisuuksia, mitä niin Will kuin hänen psykologinsakaan eivät osaa sääntönä luonnollisestikaan noudattaa. Opetuksen latteus on kaikkinensa vahvasti linjassa elokuvan muun sovinnaisuuden kanssa: se ei herätä erimielisyyksiä eikä haasta ketään ajattelemaan. Koska leffassa merkittävään osaan kohoavat pelot, jotka estävät sen keskeisiä hahmoja hyödyntämästä potentiaaliaan, onkin ironista, ettei Van Santin filmi itsessäänkään uskaltaudu yrittämään mitään tutusta ja turvallisesta poikkeavaa.
Kommentit
Lähetä kommentti