
Gone Girlin tapahtumia käsitellään sen pääparin molempien osapuolten näkökulmasta. Nickin ja Amyn suhteesta on nimittäin kehkeytynyt kulissi, jonka puitteissa molemmat näyttelevät hänelle osoitettua roolia - yhtälailla vastentahtoisesti. Alkuhuuman kadottua he huomaavat vuorollaan rakastuneensa pelkkään mielikuvaan ja ruokkineensa niin ikään partnerinsa elättelemiä fantasioita. Lopulta molempien päässä pyörii vain kysymys: "Kuka on oikein tuo ihminen, jonka kanssa menin naimisiin?"
Hienoa elokuvassa on se, ettei Nickistä päähenkilönä edes yritetä tehdä pidettävää hahmoa. Sen sijaan hän paljastuu vähitellen etovaksi, ajattelemattomaksi ja väkivaltaan taipuvaksi pettäjärentuksi. Leffa muuttuukin välittömästi mielenkiintoiseksi, kun hänen ja Amyn menneisyyttä kertaavissa takaumissa ennen pitkää näytetään hänen purkavan suuttumuksensa aggressiivisesti vaimoonsa. Silti miehen epäoikeudenmukaiseen asemaan mediapelin kourissa samaistuu tahtomattaan tiedostusvälineiden yrittäessä sovittaa häntä jatkuvasti jonkinlaiseen muottiin. Fincheriä ja Flynniä ei voikaan tässä suhteessa syyttää yleisönsä aliarvioimisesta.

Vaikka Gone Girl sisältääkin paljon yllätyksiä, se ei varsinaisesti ole arvaamattomuuteen perustuva mysteerijännäri. Sen sijaan kääntet tuovat uusia tasoja juoneen juuri silloin, kun vanhat kuviot alkavat käydä tutuiksi. Siten kahden ja puolen tunnin kestossaankin filmi säilyttää tuoreutensa. Hauskasti myös sen sävy kallistuu trillerin ohella vähitellen kohti mustaa komediaa. Tämä on ovelaa erityisesti siitä syystä, että humorististen elementtien ansiosta filmin suorastaan absurdiksi paisuvan lopetuksen pystyy vaivatta sulattamaan.
Kaiken kaikkiaan Gone Girlin eri juonilankojen välillä yhdistäväksi tekijäksi nousevat paineet sovittaa itsensä ulkopuolisten odotusten mukaisiin raameihin. Nick esimerkiksi joutuu sopeutumaan julkisuudessa muiden ihmisten edellyttämään surevan aviomiehen hahmoon, jonka kengissä hän ei ole todellakaan kotonaan. Amy puolestaan ei suostu näyttelemään lopun ikäänsä miehensä silmissä "siistiä tyttöä" saatika sitten kliseistä kuuliaista vaimoa, jonka olemassaolon ainoa tarkoitus on puolisonsa miellyttäminen ja hänen valtaansa alistuminen.

- You ever hear the expression "the simplest answer is often the correct one"?
- Actually, I have never found that to be true.
Deadwoodista ja Tremestä tutun Dickensin ohella Gone Girliä tähdittävät Nickin ja Amyn osissa Ben Affleck ja Rosamund Pike. Näyttelijänä parjattu Affleck on erityisesti erinomaisen kekseliäs valinta esittämään puunaamaista Nickiä, jolla on vaikeuksia ilmaista itseään luontevasti kameran edessä. Aiheen tiimoilta revitäänkin irti paljon metahuumoria, kun Nickiä opetetaan pääsemään eroon ilmeettömyydestään viskomalla hänen päälleen nallekarkkeja, ja kun hänen väärässä paikassa kuvattu ärsyttävä virneensä onnistuu vetämään kansan vihan puoleensa. Mainioissa sivurooleissa puolestaan nähdään muun muassa Neil Patrick Harris sääliä herättävänä Amyn ihailijana sekä Tyler Perry hilpeänä vaimontappajia puolustavana asianajajana.
Vaikka Gone Girl käsitteleekin periaatteessa tasapuolisesti pääkaksikkoaan ja antaa heidän molempien ilmaista näkemyksensä, eräässä suhteessa se silti epäonnistuu luomaan heistä yhdenveroisia hahmoja. Nick on nimittäin henkilönä huomattavasti ymmärrettävämpi ja samaistuttavampi persoona kuin Amy. Hänen virheitään ja puutteitaan voi näet pitää inhimillisinä, joskaan ei hyväksyttävinä, mutta Amyn ajatusmaailmaan ei päästä niin konkreettisesti käsiksi, että hänen äärimmäisimpiä ratkaisujaan voisi tarjotuista selityksistä huolimatta todella käsittää. Loppujen lopuksi hänen teoistaan osa täytyykin laittaa jonkinasteisen sekopäisyyden piikkiin, mikä on aina epätyydyttävämpää ja -kiinnostavampaa kuin tunteet ja puutteet, jotka kuka tahansa pystyy myös itsessään tunnistamaan.

Fincherin tunnelmallinen jännitysnäytelmä saa kaikesta huolimatta arvoisensa hykerryttävän lopetuksen. Ainoa keino, jolla Nick ja Amy voivat nimittäin lopulta pelastaa avioliittonsa on hyväksyä se, mitä ovat toisistaan oppineet, ja jatkaa yhteistyössä roolin näyttelemistä muille ihmisille. Koettelemuksensa käytyään he ovatkin valmiita tyytymään osaansa, jopa Nick jälkikasvunsa vuoksi. Hän joutuu lopulta taipumaan johtopäätökseen, ettei kukaan voi todella tietää, mitä toisen, läheisimmänkään ihmisen päässä liikkuu. Parin käymä viimeinen yhteinen keskustelu maalaakin suorastaan provosoivan synkän kuvan avioliitosta kahden ihmisen egoistisena, tuhoontuomittuna kamppailuna, jossa mielihyvää, tyydytystä ja vallan tunnetta tavoitellaan tauotta toisen henkilön kustannuksella:
- Yes, I loved you and then all we did was resent each other, try to control each other. We caused each other pain.
- That's marriage.
Kommentit
Lähetä kommentti