
Treme ei tee ennakkoluulottomallekaan viihteenkuluttajalle erityisen helpoksi tarinaansa sisäänpääsyä vaan vaatii rahtusen kärsivällisyyttä. Ensimmäinen jakso ei nimittäin pysähdy selittelemään, keitä sarjan hahmot ovat, tai miksi heistä kuuluisi välittää. Mitään suurta draamallista jännitettä tai konfliktia ei tarjotakaan katsojalle koukkuna. Toisaalta Treme ei aliarvioi yleisöään vaan rohkenee hyvän romaanin tavoin olettaa, että pelkkä itsevarman määrätietoinen kerronta riittää herättämään avomielisimpien sohvaperunoiden kiinnostuksen. Jo sarjan alusta asti onkin helppo huomata sen tuotantotiimin intohimoinen suhtautuminen aiheeseensa: miljöökuvauksesta paistaa epätavanomainen todentuntuisuus ja lukuisissa musiikintäytteisissä kohtauksissa hetken tunnelma vangitaan suorastaan dokumentaariseen tyyliin.

Vaikka sarja uhraa paljon aikaa musiikin parissa, pitkätkin jammailulle omistetut hetket kertovat silti aina jotain myös tarinan hahmoista. Esimerkiksi New Orleansiin takaisin maailmalta palaavan Delmondin soittaessa pitkästä aikaa kotikaupungilleen tyypillistä jazzia, hänen hikoilevasta olemuksestaan paistavat sekä suorituksen aiheuttama jännitys että sen vaatimat ponnistelut. Kun puolestaan keikoilla itseään elättävä pasunisti Antoine, jota esittää The Wiressä loistanut Wendell Pierce, päätyy jäseneksi hienohelmaisten tanssiaisten orkesteriin, hän ei malta olla piristämättä iltaa värikkäämmillä melodioilla, kuin mihin juhlijat ovat tottuneet.

Vakuuttavat näyttelijäsuoritukset ja hahmoista kumpuava mainio huumori saavat aikaan valtaosan Tremen viehätyksestä. Zahn muun muassa muovaa omalaatuisesta Davisista yhtä aikaa sekä äärimmäisen rasittavan että oudon sympaattisen mutta ennen kaikkea hersyvän hauskan persoonan. Simon käsikirjoitustiimeineen on lisäksi totuttuun tapaan lyömätön hulvattoman dialogin loihtimisessa. Naurut irroittaa esimerkiksi Creightonin avautuminen siitä, miten hänen yliopistonsa on päättänyt lakkauttaa humanististen aineiden tieltä insinööriopintosuuntia, joista valmistuvat ihmiset voisivat ehkäistä tulevaisuuden hurrikaanionnettomuuksia: "It's all about identity. Let's not learn how to do anything. Let's just sit and contemplate the glory of me, in all my complexities. Who am I? I am a black Jewish woman, hear me roar!"

Monet katsojat, jotka ovat Tremeen tutustuneet, karttavat show'ta sen väitetyn tapahtumaköyhyyden vuoksi. Tapahtumien määrä riippuu kuitenkin näkökulmasta. On totta, että sarjan juonesta puuttuvat The Wiren tasoiset elämän ja kuoleman panokset, mutta se ei tarkoita, etteivätkö sen hahmot kävisi tarinassa läpi suuriakin muutoksia. Kauden lopussa on esimerkiksi helppo hymyillä sille, miten toisessa jaksossa työnsä menettänyt Davis päätyy lopulta yhteen idioottipoikaystävästään eronneen Annien kanssa. Creightonin vähittäinen vajoaminen masennukseen ja sitä seuraava itsemurha sen sijaan vetävät naaman vakavaksi, vaikka Goodmanin vierastähteyden vuoksi hahmolle osaakin odottaa ikävyyksiä.

Tremeä ei ensimmäisen kautensa jälkeen uskallakaan vielä hehkuttaa varauksetta vastaavanlaiseksi mestariteokseksi kuin muutamia luojansa edellisiä tuotoksia, mutta vahvan lupauksen erinomaisuudestaan se kuitenkin antaa. Ensimmäinen kausi lopetetaankin tyylikkäästi Katrinan katastrofia edeltävään takaumaan, joka paljastaa, kuinka paljon hahmojen elämät ovat itse asiassa suuronnettomuuden ja sitä seuranneen puolen vuoden jäljiltä mullistuneet. Yksinkertainen mutta puhutteleva päätös kertoo paljon Tremestä sarjana: sillä on kanttia luottaa pelkästään älykkään, katsojaa kunnioittavan kerronnan voimaan. Show'sta nauttiakseen on kenties astuttava mukavuusalueensa ulkopuolelle, mutta kun loikan rohkenee suorittaa, siellähän saattaa havaita jopa viihtyvänsä!
Kommentit
Lähetä kommentti