(Bridge of Spies, 2015)

Kun Venäjä pyrkii parasta aikaa haastamaan länsivaltoja kylmän sodan jatkoerään, alkuperäiseen koitokseen sijoittuva vakoojajännäri tuntuu auttamattoman ajankohtaiselta. Varsinaisen urkintatyön sijaan Spielbergin filmin huomio on kuitenkin ennemmin Guantanamon vankileirin ja Edward Snowdenin kaltaisissa ihmisoikeuskysymyksissä. Valtion harjoittama mielivaltainen oikeudenkäyttö yksilöitä kohtaan, jotka se kokee uhaksi, muodostuu yhdeksi tarinan keskeiseksi aiheeksi. Hanksin näyttelemä lakimies, James B. Donovan, ajautuu nimittäin elokuvassa puolustamaan neuvostoliittolaista agenttia, Mark Rylancen esittämää Rudolf Abelia, jota hatarasta todistusaineistosta huolimatta uhkaa kuolemantuomio.

Spielberg on ohjaajana aina osannut tehdä helposti seurattavia historiallisia elokuvia, jotka eivät kuitenkaan sorru yliselittämiseen. Myös Vakoojien silta on tässä suhteessa mukaansa tempaava tekele. Elokuvan hahmot eivät havainnollista kynä ja paperinpala kädessä katsojalle tarinan käänteitä, vaan ekspositio on ujutettu luontevasti ja huomaamattomasti muun dialogin sekaan. Kiitos tästä kerronnan sujuvuudesta kuuluukin myös Coenien ja Matt Charmanin käsikirjoitukselle.
Coenien kynänjälki ei paista elokuvasta niin räikeästi kuin voisi odottaa, sillä tarina on alun perin Chairmanin tuotos. Silti heidän tunnuspiirteensä ovat läsnä erityisesti muutamissa koomisissa sivuhenkilöissä, jotka Donovan tapaa Itä-Saksan puolella, kuin myös Abelin hahmossa. Puhdasta coenilaisuutta edustaa esimerkiksi venäläisagentin hupaisan toistuva vastaus tiedusteluihin, eikö hän kanna huolta kohtalostaan: "Auttaisiko se?"

Vakoojien silta omistaa myös riittävästi aikaa vanginvaihdon kaikille osapuolille. Kun Donovan neuvotelee erikseen sekä Neuvostoliiton että Itä-Saksan virkamiesten kanssa, käy eri tahojen epäluulo toisiaan kohtaan ilmeiseksi — mutta toisaalta myös näiden epäluulojen ymmärrettävyys. Huomionarvoista on sekin, että vangituksi joutunut amerikkalainen sotilas näyttäytyy tarinassa järkähtämätöntä venäläisvastinettaan henkisesti heikompana joskin inhimillisenä tapauksena.

Vakoojien silta on pitkä elokuva, mutta viihdyttävän, humoristisen kerrontansa ansiosta se tuntuu venytetyltä ainoastaan loppuminuuteillaan. Spielberg nimittäin latoo filmilleen niin monta, toinen toistaan tarpeettomampaa päätöstä, että hobittejakin hirvittää. Puhuttelevin valinta olisi ehdottomasti ollut jättää Abelin luovutus maanmiehiensä käsiin elokuvan viimeiseksi kohtaukseksi.
Epilogiensa aikana elokuva äityy lisäksi ohjaajalleen tavanomaisen pateettiseksi. Esimerkiksi Donovanin ja Abelin viulujen säestämä eron hetki pyrkii tunteellisine vuorosanoineen ja jäähyväislahjoineen tiristämään yleisöstä kyyneliä liiankin laskelmoidusti. Siirapin maku voimistuu entisestään, kun päähenkilön palatessa kotiin häntä odottavat tapahtumista tietämättömät vaimo ja lapset, jotka ylpeinä äimistelevät urhoollisen perheenisän saavutuksia televisiosta.

Rylance esiintyy puolestaan kieltämättä äärimmäisen vangitsevasti ja Oscarinsa arvoisesti kaikissa kohtauksissa, missä hän on läsnä. Abelin ja Donovanin väliset hetket muodostavat silti vain pienen osan koko kaksi- ja puolituntista elokuvaa. Yksinään ne eivät riitä siis sitä kannattelemaan.
Mieleenpainuvan henkilökuvauksen sijaan Vakoojien sillan kiinnostavuus kumpuaakin siitä, miten se heijastelee historian kautta nykypäivän polttavia maailmanpoliittisia aiheita. Yksilön oikeuksien osalta kritiikin terävin kärki kohdistuu selvästi Yhdysvaltoihin itseensä, joka WTC-iskujen jälkeisinä vuosina on usein asettanut väitetyn yleisen edun perustuslaillisten periaatteiden yläpuolelle. Donovanin ja Abelin välinen ystävyys kylmän sodan keskellä on puolestaan symboli, jonka soisi koskettavan myös nykypäivän suurvaltojen päättäjiä raja-aitojen molemmin puolin.
Kommentit
Lähetä kommentti