(2015)

Spotlight on elokuva laatujournalismista. Se on myös elokuva siitä, miten elokuvat voivat tukea laadukasta journalismia. Filmi mediana kykenee tavoittamaan potentiaalisesti suuremman kohderyhmän kuin pelkkä lehtiartikkeli, vetoamaan voimakkaasti ihmisten tunteisiin sekä nostamaan esille tärkeitä aiheita, jotka muuten jäisivät liian vähälle huomiolle.
McCarthyn teos ei ole kuitenkaan dokumentti vaan malliesimerkki vaikuttavasta, autenttisesta, yleisöä kunnioittavasta tarinankerronnasta. Tässä suhteessa se muistuttaakin realismistaan ylistettyä The Wire -televisiosarjaa: molemmat teokset käsittelevät amerikkalaisen kaupungin nurjia puolia samaistuttaen katsojat ihmisiin, jotka joutuvat kasvotusten näiden puolien kanssa. Hupaisana, huomionarvoisena yksityiskohtana McCarthy itse näytteli epärehellistä Pulitzer-palkinnon voittavaa toimittajaa The Wiren viidennellä, journalismiin keskittyvällä kaudella.

Usein arkiset tositarinafilmit tavoittelevat viihteellisyyttä huumorin ja näyttävien elokuvallisten tehokeinojen, kuten montaasien, kautta. Spotlight kokee kuitenkin aiheensa liian vakavaksi heittäytyäkseen koomiseksi tai viedäkseen tyylivalinnoilla yleisön huomion varsinaisesta asiasta. Filmi ei myöskään alennu tyhjänpäiväiseen katsojille selittelyyn vaan luottaa heidän huomiokykyynsä.
Seurauksena leffa ei ole kuitenkaan hetkeäkään pitkäveteinen. Sen esittämiä hätkähdyttäviä faktoja elävöittävät muun muassa pedofiilien uhrien musertavat henkilökohtaiset tosikertomukset. Pappien harjoittama fyysinen ja henkinen hyväksikäyttö puretaan auki kaikessa törkeydessään unohtamatta kirkon toteuttamaa röyhkeän systemaattista alaistensa tekojen salailua. Lapsia saalistavien sielunpaimenien häikäilemätön tapa hyödyntää valta-asemaansa kiteytyykin pysäyttävään kysymykseen: "Kuinka sanot ei Jumalalle?" Samalla elokuva osoittaa kuitenkin ihailtavaa asialinjaisuutta siinä, ettei se alennu tarpeettomaan pedofilian demonisointiin, vaan käsittelee aihetta kiihkottomasti.

Vaikka Spotlight ei olekaan erityisen hahmokeskeinen kertomus, sen totuudenmukaiset henkilöt tuntuvat ennen kaikkea uskottavilta. Kliseisemmässä elokuvassa esimerkiksi vakiintuneen porukan käytäntöjä muutteleva uusi pomomies kuvattaisiin mistään ymmärtämättömänä ilkimyksenä. Spotlight sitä vastoin toteaa Schreiberin hurmaavan vähäeleisesti vangitsemasta Baronista, että joskus juuri ulkopuolista ihmistä tarvitaan tuomaan tuoretta näkökulmaa. Keatonin esittämä Walter Robinson, josta uutisryhmän johtavana toimittajana muodostuu elokuvan lähin vastine päähenkilölle, ei puolestaan näyttäydy suinkaan tarinan sankarina. Sen sijaan hän on taipuvainen inhimilliseen huolimattomuuteen sekä altis kaupungin hyvä veli -verkoston vaikutuksille.

Hillittynä ja tyylittelemättömänä tositarinaelokuvana Spotlightin kuvakieli onnistuu herättämään yllättävän paljon tunteita. Bostonin kaupunkimaisemaa koristavat lukuisat kirkot näyttäytyvät kuvaaja Masanobu Takayanagin kameran läpi aivan uudessa valossa: kuin taustalla jatkuvasti väijyvinä pahan salaseuran tyyssijoina. Vaanimisen vaikutelma on konkreettinen viimeistään siinä vaiheessa, kun herranhuoneen kanssa samaan otokseen päätyy etualalle lasten leikkikenttä.

Oscar-voittajafilmin keskeiseksi huomioksi nouseekin se, ettei muutos myrkyllisten toimintatapojen purkamiseen lähde yleensä ryhmän sistältä tai ihmisistä itsestään. Vallitsevasta asiantilasta hyötyvät tai siihen turtuneet pystyvät nimittäin aina rationalisoimaan tekonsa omasta näkökulmastaan hyväksyttäviksi. Kuten itse suden suusta saamme kuulla, kun lapsi on ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, ei Herran palvelija saa kyseisestä pyhästä toimituksesta sentään mitään mielihyvää. Kun selitys on sopiva, katsoo taivaskin synnit läpi sormien.
Kommentit
Lähetä kommentti