(2015-2016)

Tuotantokauden alku vaikuttaa kaikesta huolimatta kohtalaisen lupaavalta. Rickin ja kumppaneiden paimentama zombi-lauma riistäytyy nimittäin käsistä ja suuntaa kohti Alexandriaa. Kutkuttavan mysteerin muodostaa kaukaisuudessa huutava auton torvi, joka houkuttelee laahustajia kylää päin.
Aloituksessa häiritsee vain se, kuinka kritiikittömästi muut selviytyjät hyväksyvät Rickin arveluttavan suunnitelman johdattaa ansaan joutunut raatoarmeija autiommille laidunmaille. Poikkipuolisen mielipiteen rohkenee ilmaista vain yksi alexandrialainen, jonka sarja tietysti leimaa kyvyttömäksi tunariksi ja tapattaa välittömästi. Kukaan ei ilmeisesti vieläkään ole oppinut, että Rickin älynväläykset menevät aina pieleen kohtalokkaalla tavalla.

Kolmannen jakson jo surullisenkuuluisaksi muodostunut päätös on sen sijaan hetki, josta alkaa kuudennen kauden pyllymäkilasku. Glennin julma kuolema zombien käsissä on sinänsä tehokas kohtaus, mutta sarja huijaa yleisöään leikkauskikkailulla: todellisuudessa kalmot purevat vain hänen päälleen kaatuneen pelkuri-Nicholaksen ruumista. Vaikka katsojana ummistaisi silmänsä siltä valtaisalta epäuskottavuudelta, ettei yksikään elävistä kuolleista upota hampaitaan alla makaavaan mieheen, hämäys ansaitsisi silti palkinnon eräänä televisiohistorian typerryttävimmistä aivopieruista. Ihmeselviytyminen ei tunnu niinkään ilahduttavalta käänteeltä kuin täysin halpamaiselta vedätykseltä ja yleisön aliarvioinnilta. Glennin läpäisemätön juonipanssari saa yksinäänkin silmät pyörimään päässä, mutta väkinäisen jymy-yllätyksen loihtiminen puolivillaisilla silmänkääntötempuilla on käsikirjoittajilta jo anteeksiantamatonta.

Kauden puolivälin huipennus, Start to Finish, on puolestaan epätyydyttävä ja pateettinen sekasotku mitäänsanomattomalla cliffhangerilla. Erityisesti sarjakuvaa lukeneelle, televisiosarjaa viikkotahtiin seuraavan katsojalle Jessien ja hänen poikiensa kuoleman lykkääminen joulutauon jälkeiseen jaksoon viestii käsikirjoittajien olemattomasta draamantajusta. Silmään pistää myös se, miten jo sarjan toisesta jaksosta tuttua hämäystaktiikkaa eli vaatteiden sotkemista sisälmyksiin käytetään harhauttamaan kalmoja vain, kun juoni sitä vaatii.

Jesus-hahmon esittelevä The Next World sinetöi vuorostaan sen faktan, ettei The Walking Deadin käsikirjoittajilla yksinkertaisesti riitä tarinaa 16 episodin kauteen. Puolet jaksosta kuluu nimittäin Rickin ja Darylin äimistellessä heistä jatkuvasti pidemmän korren vetävää uutta partasuista tuttavuutta. Televisiokriitikko Alan Sepinwall tiivistääkin mysteerihahmon olemuksen sanoin, jotka sellaisinaan sopisivat kuvailemaan myös monia muita Robert Kirkmanin hengentuotoksia, kuten Michonnea tai Kuvernööriä: "He feels designed by committee to seem cool." Toinen puoli episodista upotetaan taas merkityksettömään sivuhahmodraamaan, jossa sekä teinit että aikuiset märehtivät metsässä pianon pimputuksen tahtiin. Ainoana jakson positiivisena seikkana voikin pitää Rickin ja Michonnen orastavaa suhdetta, sillä vielä vuonna 2016:kaan romanssi valkoisen päähenkilömiehen ja mustan naisen välillä ei ole arkipäivää.

The Same Boat -episodi koettelee hahmojen moraalia entisestään: se malttaa rakentaa Maggien ja Carolin kidnappaajista inhimillisiä persoonia, ennen kuin vankikaksikko ottaa heistä niskaotteen ja surmaa heidät armottomasti. Jakso on muuten mainio, mutta Carolin äkillinen haluttomuus tappamiseen ei tunnu sopivan kuvaan, jonka sarja on aiemmin hahmosta luonut.
Näiden kolmen episodin aikaan saama noste on kuitenkin vain jyrkännettä edeltävä hyppyri kauden syöksylaskun päässä. Ennen finaalia show nimittäin iskee jarrun pohjaan ja tyytyy jälleen pelaamaan vain aikaa.

Finaalia edeltävässä East-episodissa hahmojen käytöksesta katoavat viimeiset johdonmukaisuuden rippeetkin. Kun avainhenkilöt painelevat yksitellen Alexandrian porteista seikkailuilleen juuri ennen pahisten oletettua hyökkäystä, on vaikea kuvitella, että sarjan vetäjä Scott M. Gimple itsekään enää uskoo siihen typerään soopaan, mitä hän yrittää yleisölle syöttää. Koomisesti jakso myös pyrkii jälleen kerran shokeeraamaan katsojia keskeisen hahmon valekuolemalla. Pelätessään fanien reaktiota tekijät itse asiassa lisäsivät jälkikäteen episodin loppuun kömpelön vuorosanan, joka ennakoi Darylin selviävän häneen ammutusta luodista.

The Walking Deadin kuudes kausi myös panttaa vihjailemaansa isoa ilkimystä, Negania, niin hartaasti, että tuskastuttava vitkastelu ehtii syödä kohtaamisesta kaiken mielenkiinnon. Päätösepisodin pitäisikin olla jotain poikkeuksellista, jotta kärsivällisyys olisi kaiken sitä edeltäneen puuduttavan täytteen arvoista. Käsikirjoittajat eivät kuitenkaan ainoastaan epäonnistu vastaamaan odotuksiin vaan alittavat ne surkuhupaisasti.

Kun Negan viimein marssii estradille, on ensivaikutelma pettymys. Jeffrey Dean Morganilla löytyisi takuulla näyttelijänä karismaa ja olemusta rooliin, mutta hahmon televisioversio on kuohittu sarjakuvan hervottomasta vastineesta. Poissa on niin vuolas fuck-sanan viljely kuin riemastuttavan kieroutunut huumorintajukin, joka saa hahmon nauramaan omille pikimustille puujalkavitseilleen. Jäljelle jää vain yksi tympeän tavallinen psykopaattipahis.

Olen vuosia puolustanut The Walking Deadia niissä asioissa, jotka ovat tehneet mielestäni sen zombi-maailmanlopusta seuraamisen arvoisen. Kuudes tuotantokausi ei jätä kuitenkaan selittelyn varaa. Sarjasta on kehittynyt onnettomiin cliffhangereihin nojaava, paikoillaan huopaava, epäjohdonmukainen, yleisöään aliarvioiva, pateettisilla monologeilla täytetty farssi, jossa kuolleilla on enemmän persoonaa kuin elävillä. Kun 16 jakson ailahteleva kokonaisuus huipentuu siihen, että show kuvainnollisesti hakkaa katsojan aivot muusiksi, on tullut aika lopettaa.
Kommentit
Lähetä kommentti