(2015)

The Visit kertoo teini-ikäisestä Beccasta ja Tylerista, jotka päättävät mennä ensimmäistä kertaa kylään heille tuntemattomiksi jääneiden isovanhempiensa luokse. Ikäihmiset paljastuvat kuitenkin aivan muuksi kuin odotettua. Yöllä mummo vaeltelee ja raapii ovia, kun taas pappa piilottelee latoon kakkavaippansa.
Elokuva tekee lämminhenkistä pilaa ikäluokkien välisestä kohtaamisesta. Nuorelle ihmiselle vanhuus on enimmäkseen pelottava ja vieras asia. Elämänsä tunnossa jokainen mielellään välttelee ajatusta ihmiskehon hauraudesta ajan hampaissa, minkä takia ikääntyminen ja sen aiheuttamat oireet saattavat vaikuttaa oudoilta, kammottavilta tai jopa koomisilta.

Filmin yhdeksi suurimmista vahvuuksista nousevat sen taitavasti kirjoitetut ja vakuuttavasti näytellyt päähenkilöt. Becca ja Tyler ovat pikkuvanhoja, mutteivät ärsyttävän teennäisellä tai epäuskottavalla tavalla vaan viihdyttävästi ja hauskasti. He ovat sympaattisia henkilöitä, jotka tosielämässä haluaisi tuntea heidän iästään huolimatta. The Visit todistaakin, että myös murrosikäiset on mahdollista esittää elokuvissa aitoina ihmisinä.
Päähenkilöistä kumpuaa myös elokuvan valloittava huumori. Jo alun autokeskustelu Tylerin kännykällä vokottelemista tytöistä nostaa hymyn huulille. Myös pojan riimittelyt kameralla ovat aidosti hilpeitä, vaikka räppäävän teinin sisällyttäminen elokuvaan voisi jossain muussa tapauksessa olla katastrofaalinen konsepti.

Found footage -ratkaisusta tekee toimivan erityisesti se, ettei elokuva väitä olevansa editoimatonta filmimateriaalia vaan nimenomaan Beccan itsensä jälkeenpäin leikkaama dokumentti tapahtumista. Tyylivalintana se asettaa lisäksi elokuvayleisön seuraamaan tapahtumia kirjaimellisesti teinihahmojen näkökulmasta.

Kun teinit jättävät kameran yöksi olohuoneeseen kuvaamaan salaa mummon öisiä puuhia, yltyy leffa karmivimmilleen. Toisin kuin odottaa saattaa, kuvattua materiaalia ei paljasteta vasta päivänvalossa nuorten sitä tutkaillessa, vaan elokuva jää kutkuttavasti tarkastelemaan öisiä tapahtumia kameran linssin läpi. Isoäidin koetellessa veitsi kädessään nukkuvien lasten ovea katsojakin tuntee olonsa avuttomaksi. Myös kohtauksen pakollinen pöö-hetki on sarjassaan tavallista säpsähdyttävämpi.

Koska kyseessä on Shyamalanin tuotos, sisältyy elokuvan juoneen pakollinen shokkikäänne. Yllätyksen sisältöä tosin ennakoidaan ahkerasti, ja sen voi hyvin päätellä tarinasta etukäteen. Silti se on rakennettu niin huolellisesti, ettei sen ennalta hoksaaminen ole mikään itsestäänselvyys.
Käännekohdan jälkeen leffa kiihdyttää kliimaksiinsa. Loppuhuipennukseen kompuroiminen on kauhuelokuvien yleinen sudenkuoppa, eikä The Visitkään suoriudu siitä täysin ongelmitta. Poliisin viivyttely hätiin saapumisessa viestii esimerkiksi laiskasta käsikirjoittamisesta. Sitäkään ei ole helppo sulattaa, etteivät lapset hirtetyn ruumiin nähdessään juokse yksinkertaisesti pakoon, minkä jaloistaan pääsevät. Silmään pistää myös found footage -filmeille tyypillinen kameran kiikuttaminen mukana pahimmassakin hengenhädässä.

Filmin viimeisiä kohtauksia voisi moittia siirappisuudesta siinä, miten se tiristää kyyneliä perheen äidin tunteellisella haastattelulla sekä kotivideo-otoksilla vauvaikäisistä Beccasta ja Tylerista isänsä seurassa. Nämä sentimentaalisuudet pystyy kuitenkin hyväksymään ottaen huomioon, että leffa teeskentelee olevansa Beccan itsensä kuvaama. Tyttö nimittäin painottaa aiemmin tarinan aikana vihaavansa imeliä elokuvia, muttei voi silti välttää tunteikkuutta itselleen tärkeän kertomuksen kohdalla.

The Visit on saanut erityisesti suomalaisissa medioissa hämmentävän alhaisia arvosanoja ottaen huomioon, miten pätevä kauhupätkä on kyseessä — erityisesti verrattuna lajityypin yleiseen tasoon. Epäilen, etteivät kriitikot enää Shyamalanin nimen nähdessään kykene suhtautumaan hänen filmeihinsä ilman ennakkoasenteita. Leffailtoja järjestäviä suosittelenkin kelaamaan yli auteurin paljastavien alkutekstien ja nauttimaan muiden katsojien äimistyneistä reaktioista lopputekstien rullatessa.
Kommentit
Lähetä kommentti