(2015)

Satanistit ovat ottaneet omakseen Robert Eggersin esikoisohjauksen, The Witch -kauhuelokuvan. En ihmettele. Sielun myymistä Paholaiselle ei filmissä näet esitetä virheenä vaan voimaannuttavana valintana, joka vapauttaa ihmisen ahdasmielisistä säädöksistä ja itseruoskinnasta
Eggersin filmin aihe epäilytti minua etukäteen. Kun leffa ottaa lähtökohdakseen, että noitia oli oikeasti olemassa juuri kuten esimerkiksi 1600-luvulla Salemissa uskottiin, täytyy käsikirjoituksen olla todella fiksu, ettei se tahtomattaan sano jotain todella arveluttavaa. Olivathan noitavainot vuosisatoja jatkunut todellinen taikauskon ja naisvihan ilmentymä. Jos noitien uskotellaan olleen totta, on helppo samalla luoda erehdyksessä kuva, että myös nämä vainot olisivat olleet oikeutettuja.

Leffa tekee hahmojen uskosta kuitenkin ymmärrettävän heidän elinoloihinsa nähden. Korven keskellä elämä on julmaa, ja filmi kuvaa perheen arkiset vaikeudet uskottavan ahdistavina. Pieniin virheisiin, kuten hevosen kadottamiseen, ei erämaan asukkailla yksinkertaisesti ole varaa. Sama armottomuus pätee myös heidän uskontoonsa. Luonto on perheelle yhtä julma rakastaja kuin heidän jumalansa.
Ilman kauhuelementtejäkin elokuva toimisi puhtaana selviytymistarinana. 1600-luvun ajankuva on nimittäin onnistuttu vangitsemaan vakuuttavasti. Autenttisuuteen on panostettu aina luonnonvaraista valaistusta, tyylikästä miljöökuvausta ja hahmojen vanhahtavaa puhetapaa myöten.

Koettelemusten keskellä kamppailevia hahmoja kohtaan on kaiken kaikkiaan vaikea olla tuntematta sympatiaa. Perheenisä William on esimerkiksi periaatteistaan tinkimätön umpiuskovainen mutta tekee samaan aikaan vaikutelman hyväsydämisenä ja lempeä ihmisenä. Game of Thronesista tutun Ralph Inesonin syvän karismaattinen ääni sitä paitsi hyväilee korvakäytäviä kuin Morgan Freemanin tai David Attenborough'n rupattelu konsanaan.
Jopa lapsinäyttelijät ovat osissaan kautta linjan loistavia. Caleb-pojan saappaissa nähtävä Harvey Scrimshaw joutuu esimerkiksi esittämään pitkän yhden oton kohtauksen noidan riivaamaa mutta suoriutuu vaativasta tehtävästä suorastaan häikäisevästi.

Perheenjäsenten välille The Witch rakentaa kutkuttavan psykologisen vainoharhanäytelmän. Elokuva on sen verran fiksu, että se ymmärtää nokkelan katsojan epäilevän kaikkia hahmoja vuorollaan noidaksi tai noidan valtaansa ottamaksi. Siksipä se asettaa vuorollaan jokaisen heistä suurennuslasin alle jättäen samalla myös auki vaihtoehdon, että yliluonnollisuudet ovat vain mielen tuotosta. Tämä yleisön ennakkoaavistuksilla leikittely tuokin positiivisella tavalla mieleen John Carpenterin kuolemattoman The Thingin.
Itse noitaa näytetään elokuvassa loppujen lopuksi hyvin harvakseltaan ja paljon metsässä vaanivan pahuuden suhteen jätetään katsojan mielikuvituksen varaan. Tässä tapauksessa vähemmän on ehdottomasti enemmän.

Elokuvan varsinainen sanoma on purettavissa auki sen mainoslauseen antamasta vihjeestä: ”Evil takes many forms.” Pahuus ei nimittäin suinkaan viittaa tässä yhteydessä noitiin vaan mielettömään, hävityksi tuomittuun uskonnolliseen synninvälttelytaisteluun.
Noidat kieltämättä edustavat tarinassa korruptiota, jonka erämaan keskelle paennut perhe löytää Jumalan varjeluksen sijaan. Vaikka loitsijattaret antautuvat nautinnoille, joita Saatana vuohen hahmossa tarjoaa, filmi ei kuitenkaan varsinaisesti tuomitse heitä vaan kenties jopa pitää heidän valintaansa parempana vaihtoehtona katumuksessa kieriskelyn sijaan.

Lopulta jopa uskossaan kaikkein ehdottomin isä kääntää selkänsä jumalalleen. "Corruption, thou art my father", hän lausuu Jobin kirjaa mukaillen Saatanan viedessä viimeisen naurun. Vanhempiensa aiemmin hylkimä Thomasin sen sijaan allekirjoittaa sopimuksen Paholaisen kanssa ja liittyy noitien joukkoon uskonnon kahleistaan vapautuneena.

Asiaa pohdittuani, tuumin kuitenkin: ”Jos Saatana tekee hyvän tarjouksen, miksi kieltäytyä?” Soini ja Sipilä ovat matkalla taivaaseen, joten meno helvetissä on epäilemättä yläkertaa liberaalimpaa ja seura parempaa.
Kommentit
Lähetä kommentti