Ed Wood


Tavallaan olisin tahtonut pitää Ed Woodista enemmän kuin pidin. Kyseessä on nimittäin yksi Tim Burtonin parhaista elokuvista, jossa ohjaajan ärsyttävimmät maneerit loistavat poissaolollaan.

Ideana 50-luvun tyyliin tehty elokuva 50-luvun Ö-elokuvaohjaajasta on loistava. Leffa ei ole ainoastaan mustavalkoinen vaan myös esimerkiksi näyttelytyö, valaistus ja musiikinkäyttö ovat suoraan kuin tuon aikakauden filmistä. Uskoisin aikalaisteokseksi, jos en paremmin tietäisi.

Johnny Depp vetää lannistumattomana Ed Woodina varmasti yhden uransa muistettavimmista rooleista. Silti hän jää Martin Landaun varjoon, joka on erinomaisen hilpeä klassikkonäyttelijän, Bela Lugosin, roolissa.

Ed Woodin suurin ongelma on siinä, että sen peruskaava on tuhanteen kertaan nähty. Erityisesti ennakoitavia ovat elokuvan viimeisen kolmanneksen tapahtumat, jossa Wood sisuuntuu Lugosin kuoltua tekemään magnum opuksensa eli Plan 9 From Outer Spacen, omistaa sen Lugosille, ja filmi päättyy mieltä kohottavissa tunnelmissa kyseisen kuuluisan kalkkunan ensi-iltaan. Kaikki on hieman liian itsestään selvää.

Burtonin teos ei ole läheskään niin komedinen sisällöltään kuin etukäteen arvaisi. Yksi aivan hulvaton ääneennaurattaja filmiin on tosin eksynyt, kun Wood kumppaneineen kuvaa huumepäissään heiluvan Lugosin kamppailun lammikossa paikoillaan lötköttävää mustekalarekvisiittaa vastaan.

Muun osan ajasta leffa aiheuttaa vain hymähdyksiä. En oikein ymmärtänyt esimerkiksi, miksi Woodin toinen elokuva yllyttää yleisön kaoottiseen popkorn-sotaan sekä jahtaamaan tekijätiimin pois teatterista, vaikka kohtauksen on ilmeisesti tarkoitus olla hauska.

Ed Wood on joka tapauksessa laadukas elämänkertakuvaus mielenkiintoisesta persoonasta. Silti se kärsii genrensä kaavamaisuuden lisäksi metafilmin kirouksesta: Hollywood-elokuva, joka kertoo Hollywood-elokuvan tekemisestä tuntuu aina himpun verran oman takapuolen nuuhkimiselta. Leffa on myös parituntisena aavistuksen ylipitkä. Juuri tähän filmiin olisin kaivannut jopa enemmän vahvan burtonmaista otetta erottamaan sen massasta.


Kommentit