Fantasia (1940)


Walt Disneyn Fantasia oli ilmestyessään aikansa kunnianhimoisin ja kokeellisin animaatioelokuva. Se on antologiafilmi, joka sisältää kahdeksan klassisen musiikin varaan rakentuvaa osaa. Leffa tuntuukin ennen kaikkea kunnianosoitukselta ajattomille sävellyksille.

Fantasian idea on kunnioitettava, mutta sen sirpaleisuus johtaa myös epätasaisuuteen. Jotkut animaatiosegmentit ovat vaikuttavia, toiset unohdettavia.

Elokuvan muistettavin ja ikonisin osio on The Sorcerer's Apprentice, jossa Mikki Hiiri lainaa velhon hattua ja herättää luudan eloon kantamaan vettä hänen puolestaan. Luuta kuitenkin riistäytyy täysin käsistä ja tuloksena on katastrofi. Tässä Paul Dukasin samannimisen sävellyksen visualisoivassa pätkässä on juuri sellaista luovaa hulluutta, mitä filmiltä toivoa saattaa.

Toinen vaikuttava osio on lopun Night on Bald Mountain, jossa itse paholainen pistää ranttaliksi Modest Mussorgskyn nuottien tahtiin. Saatanan loihtiminen valkokankaalle koko perheen piirroselokuvaan on melkoisen rohkea veto. Osion loppuminen päivänkoittoon ja Schubertin Ave Mariaan puolestaan heijastelee varmasti leffan ilmestymisajankohdan tuntemuksia paremmasta huomisesta.

Vaisummista segmenteistä taas Beethovenin kuudes sinfonia, jonka aikana eri kreikkalaisen mytologian hahmot esiintyvät, onnistuu vain puuduttamaan. Samoin pitkäveteiseltä tuntuu Toccata ja fuuga d-molli, joka sovitetaan erilaisiksi abstrakteiksi kuvioiksi. Molempien näiden kohdalla kuvallinen anti ei ole niin kekseliästä kuin revittelevääkään, että se perustelisi esitysmuodon.

Suurin kauneusvirhe elokuvassa on Deems Taylorin juontajan rooli. Live action -osuudet varsinaisten animaatiopätkien välissä ovat nimittäin täysin tarpeettomia. Taylorin selostuksen sijaan katsoisi joka kerta mieluummin itse asiaa.

Kokonaisuutena Fantasiaa vaivaa tietynlainen sisällöttömyys. Se taantuu enimmäkseen klassisen musiikin kuvittamiseksi, joskin paikoin komeaksi sellaiseksi. Varsinaista yhdistävää tematiikkaa osioiden väliltä on vaikea tunnistaa. Vaihtelevan tason vuoksi elokuva on koko perheen animaatioksi paikoin yllättävänkin pitkästyttävä. Sen konsepti kaipaisi enemmän lennokkuutta ja visuaalista ilotulitusta.


Kommentit