Hard Boiled


John Woon viimeinen Hong Kong -tuotanto, Hard Boiled, tarjoaa tautisen hienoa toimintaräimettä, joka saa jopa parhaimmat länsituotannon kasarirymistelyt näyttämään totaalisen löysältä läpsyttelyltä. Normaalisti pelkät toimintakohtaukset eivät minulle kannattele leffaa, koska ne todella harvoin ovat millään tavalla erityisen kiinnostavasti ohjattuja. Tällaista tykittelyä on kuitenkin pakko ihailla. Länsimaisista leffoista tulevat mieleen vain Matrix sekä uusin Mad Max, jotka pääsevät edes hetkittäin energiassa lähelle.

Woon klassikkossa maittavinta on, että aseiden laulaessa kaikki pistetään aivan tuhannen päreiksi. Luodit lävistävät hahmoja väkivaltaisesti ja siviiliä kaatuu kuin heinää. Pirstaleita, rojua ja säpäleitä lentelee puolestaan ympäriinsä niin, että näkökenttä sakenee, unohtamatta tietenkään savua, räjähdyksiä ja kipinöitä. Tämä kaikki täydennetään suorastaan älyttömillä koreografioilla, stunteilla sekä käytännön efekteillä, jotka saavat ihmettelemään, miten kohtaus on oikein toteutettu. Viimeistään lopun kuuluisassa yhden otoksen kamera-ajossa suu loksahtaa auki.

Elokuvan juoni on totaalisen karmivaa huttua. Paketti pysyy jotenkuten kasassa ennen lopun sairaalaosiota, mutta siitä eteenpäin tapahtumissa on niin vähän järkeä tai johdomukaisuutta, että niitä on täysin turha analysoidakaan. Tämä ei olisi iso ongelma muuten, mutta leffa on noin puoli tuntia liian pitkä sisältöönsä nähden. Loppuhuipennus tuntuu tuskaisen venytetyltä.

Huvittavaa on myös, miten videopelimäiseltä meno pidemmän päälle vaikuttaa. Merkityksettömiä NPC:itä lahdataan enemmän kuin Grand Theft Autossa, mutta sankareihin tai pomovastuksiin ei yksikään luoti osu edes lähietäisyydeltä. Ja jos osuukin, eivät ne menoa hidasta.

Hahmot ovat kuitenkin kohtalaisen hauskoja. Tony Leung Chiu-Wain esittämää Alanin hahmoa voisi pitää jopa hieman yllättävänä siinä, että hän paljastuu lopulta hyvikseksi. Leungin ohella Chow Yun-Fat vetää myös roolissaan asenteella. Leffan ainoa naishahmo on tosin kliseisin mahdollinen yhdentekevyys, jonka tehtäväksi jää vain huolehtia sairaalan vauvoista. Niitä ei sentään teurasteta.

Vaikka kokonaisuus kaipaisi kovasti trimmausta ja edes puolisäällisen käsikirjoittajan, Hard Boiled on pakollista katsottavaa jokaiselle toimintaelokuvan ystävälle. Tavanomaiset CGI-ehostetut Hollywoodin siloposkimätöt tuntuvat sen jälkeen poikkeuksellisen ankeilta.


Kommentit