Spider-Man: Far From Home


Spider-Man: Far From Home on jälleen yksi Marvel-supersankarielokuva, jossa ollaan varsin lähellä viihdyttävää aivot nollille -höttöä muttei kuitenkaan tavoiteta sitä. Leffa on toimintakomedia, mutta sen huumori on laiskaa ja toiminta mitäänsanomatonta. Nokkelia vitsejä on jotakuinkin nolla kappaletta ja etenkin alkupuolellaan elokuva tuntuu samalta kuin katselisi Frendejä ilman naururaitaa. Hämisten ja vastustajien välinen mättö taas pohjautuu ensisijaisesti uuvuttavalle CGI-puurolle.

Tykkään joka tapauksessa Spider-Manista hahmona siinä, miten hän tarjoaa eskapistisen näkökulman teini-iän myrskyihin. Elokuvan luokkaretki on paperilla toimiva konsepti, jossa yhdistyvät kätevästi supersankarointi sekä nörtti-ihastukset. Tarinan hahmot tosin epäonnistuvat herättämään mielenkiintoa, ja erityisesti MJ jää tässä filmissä harmillisen vaisuksi edellisosaan nähden.

Joitain asioita raina kuitenkin tekee oikein. Jake Gyllenhaalin Mysteriolla on pahiksena tavanomaista samaistuttavammat motiivit. Kun hän valittelee, ettei kukaan enää kuuntele fiksuinta kaveria huoneessa viittasankareiden – etunenässä upporikkaan ja alkoholisoituneen sellaisen – viedessä kaiken huomion, siinä on jopa havaittavissa hienoista itsekritiikkiä elokuvasarjaa kohtaan. Hauskasti myös CGI-taistelut ovat tällä kertaa oikeasti tietokoneluomuksia, joten se vie pohjan valittaa niiden muovisuudesta.

Juonenkuljetus on sen sijaan perinteisen laiskaa supersankarielokuvalle. Käteviä yhteensattumia, maagisia siirtymiä ja taianomaista telepatiaa riittää. Puolen ihmiskunnan katoamisella ei Endgamen jäljiltä myöskään ole näemmä minkäänlaisia seuraamuksia, koska eihän näissä leffoissa koskaan ole. Filmi onneksi tasapainottaa epäuskottavuuksiaan pitämällä jopa Marvel-tekeleeksi tavallista tiukemmin kielen poskessa ja suhtautuu itseensä terveellä itseironialla.

Silti monet epäuskottavuuksista pistävät väkisinkin silmään. Prahan Kaarlensillalla esimerkiksi tuskin on edes koronapandemian pahimman huipun aikaan ollut yhtä tyhjää kuin elokuvassa. Spider-Manin ei ilmeisesti myöskään tarvitse välittää tappavan sähköiskun mahdollisuudesta junan katolla seikkaillessaan. Lisäksi kulmia kohotuttaa, miten luodit ovat muka sankarille uhka, jos luotijunankaan päinajo ei ole. Luulisi puolestaan nerokkaan Tony Starkin ymmärtäneen, että yksillä silmälaseilla hallittava tappajadrooniarmeija, jonka komennon voi siirtää suullisella käskyllä omistajalta toiselle, on melkoinen turvallisuusriski.

Pahikseen liittyvät käänteet ovat taas helposti arvattavissa. Hänen identiteettinsä on helppo ennustaa, koska samaa temppua on käytetty supersankarielokuvissa ennenkin, muun muassa Wonder Womanissa, eikä muita kandidaatteja rooliin ole tarjolla. Lurjuksen viimeinen harhautus on myös väistämätön, koska olisihan elokuva, jossa vastustajana on illuusioiden mestari, muuten epätäydellinen. Lopetus kuitenkin jättää paremman maun suuhun kuin ilman twistiä olisi jäänyt, ja on ilahduttavaa nähdä J.K. Simmons uusimassa ikonisen roolinsa Raimi-filmeistä.

Kaikista leffan heikkouksista huolimatta viihdyin sen parissa kelvollisesti, kunnes lopputaistelu teki selvää suopeudestani. Kyseessä on aivan jäätävän tylsää tietokone-efektijyystöä, johon ei ole rakennettu mitään panoksia ja joka ei edes näytä hyvältä. Sitä edeltäneet taistelut Mysterion luomia elementaaleja vastaan ovat myös täysin mitäänsanomattomia matseja, mutta sentään lyhyitä sellaisia. Yli kahden tunnin kesto näille elokuville on aivan liikaa enkä ymmärrä, miksi viimeisen yhteenoton tarvitsee venyä poikkeuksetta puuduttavaksi.

Spider-Man: Far From Home ei kummemmin ihastuta tai ärsytä. Arvottaisin sen muussa tapauksessa parempien Marvel-elokuvien joukkoon, ellei ennen sitä olisi ilmestynyt vastaavia likuhihnatuotteita jo 22 ja Spider-Man-leffojakin kokonaiset kuusi kappaletta samalla vuosituhannella. Jatko-osan jatko-osan jatko-osana sillä on aikalailla yhtä paljon annettavaa kuin viidentenä päivänä peräkkäin nautittavalla Quarter Pounderilla.

MCU-elokuvien päivitetty paremmuusjärjestys:

  1. Avengers: Infinity War
  2. Thor: Ragnarök
  3. Captain America: Civil War
  4. Captain America: Winter Soldier
  5. Black Panther
  6. Captain Marvel
  7. Guardians of the Galaxy Vol. 2
  8. Guardians of the Galaxy
  9. Spider-Man: Homecoming
  10. Iron Man 3
  11. Thor
  12. Iron Man 2
  13. The Avengers
  14. Avengers: Endgame
  15. Iron Man
  16. Doctor Strange
  17. Spider-Man: Far From Home
  18. The Incredible Hulk
  19. Captain America: The First Avenger
  20. Thor: The Dark World
  21. Avengers: Age of Ultron
  22. Ant-Man
  23. Ant-Man and the Wasp

Kommentit